Plakatudstilling på Egebjerg Mølle

Start :

-

Slut :

Telefon : 20906312
Adresse : Alpevej 36, Egebjerg, 5771 Stenstrup
Plakatudstilling på Egebjerg Mølle

Plakatudstilling om Genforeningen på Egebjerg Mølle


 


Henover sommeren fra den 20. juni til den 31. august er der i Egebjerg Mølle mulighed for at se plakater omkring Genforeningsvalget i Sønderjylland.


Normalt udstiller Panorama-pigerne om sommeren i Møllen, men på grund af coronaen er denne udstilling desværre, som så meget andet i denne tid, aflyst. 


Egebjerg Mølles formand Per Mahler Jensen har derfor taget initiativ til, at der alligevel skal være noget ekstra for de besøgende at opleve hen over sommeren, og Møllen har derfor indkøbt en plakatudstilling fra Dansk Plakatmuseum i Den Gamle By i Århus.


– Alle plakaterne handler om genforeningsvalget i Sønderjylland – aktuelt nok, da det jo i år er hundredåret for Genforeningen, siger Per Mahler Jensen, og han fortsætter.


– Vi vil gerne være med til at give lidt opdrift til historiens vingesus – blandt andet fordi det jo er lidt morsomt, at hvis vi bladrer tilbage i Egebjerg Mølles historie, kan vi i Grønvald Nielsens erindringer også finde tråde tilbage til krigen i 1864 og grænsen. 


Grønvald Nielsen (1857-1931) er født på Krumstrup ved Ryslinge, men havde sin barndom på Egebjerg Mølle og blev senere forstander på Vestbirk Højskole. 


Han udgav i 1923 ”Minder fra min barndom og ungdom”, hvor han blandt meget andet beskriver, hvordan de i 1864 fra Møllen kunne høre kanontordenen på Dybbøl Banke. Senere på sommeren, efter at Als var erobret af Preussen og Østrig samt hele Jylland til Skagen besat, holdt de øje med skibstrafikken fra rundgangen på Møllen. For måske var tyskerne også på vej til Fyn.


Med plakaterne kommer vi tæt på begivenhederne, argumenterne, bekymringerne og forhåbningerne fra dengang. Vi falder ind i en tidslomme, der bringer os ind på livet af datidens vælgere og deres verdenssyn.


Egebjerg Mølle er som sædvanligt altid åben, og Møllelauget håber, at mange vil benytte sig af muligheden for at se politisk plakatkunst fra først i forrige århundrede – og så kan plakatkunsten jo samtidig suppleres med et kig ned over Als fra Glasprismen i toppen.


Udstillingen er finansieret af Møllelauget, og der er gratis adgang for besøgende.


 


– Men hvis nogen synes, de har haft en god oplevelse med udstillingen, er de da velkomne til at hjælpe med lidt økonomisk støtte til plakatudstillingen. Det kan enten foregå via røret i Mølleporten eller på Mobile pay, slutter formand Per Mahler Jensen.

Del dette event